Potrawy wigilijne
- Aszemi
- Posty: 6177
- Rejestracja: środa 15 paź 2008, 20:55
- Gadu-Gadu: 4921992
- Lokalizacja: Szczecin
- Kontakt:
Potrawy wigilijne
Już niecały miesiąc został więc może macie jakieś pyszne propozycje na wigilijny stół
Ja co roku robię barszczyk z pierogami a że wszystkim smakuje więc się z Wami tu podzielę i chętnie skorzystam z Waszych pomysłów
Barszcz wigilijny z uchami
Wywar 1
1,5 kg buraków pokroić w krążki dość cienkie posolić skropić sokiem z cytryny odstawić na 0,5godz. Wrzucić do garnka zalać zimną wodą tak aby były lekko przykryte i gotować 45min.
Wywar 2
ok. 15dkg suszonych grzybów gotujemy w 1litrze wody
Wywar3
włoszczyznę gotujemy z zielem angielskim liściem laurowym pieprzem
Na koniec wszystkie wywary łączymy i wychodzi genialny barszcz
Pierogi
Grzyby z wywaru drobno siekamy lub mielimy i dodajemy dwie cebule przesmażone na maśle oraz dwa jaja ugotowane na twardo doprawiając solą pieprzem ewentualnie innymi przyprawami.
Ja co roku robię barszczyk z pierogami a że wszystkim smakuje więc się z Wami tu podzielę i chętnie skorzystam z Waszych pomysłów
Barszcz wigilijny z uchami
Wywar 1
1,5 kg buraków pokroić w krążki dość cienkie posolić skropić sokiem z cytryny odstawić na 0,5godz. Wrzucić do garnka zalać zimną wodą tak aby były lekko przykryte i gotować 45min.
Wywar 2
ok. 15dkg suszonych grzybów gotujemy w 1litrze wody
Wywar3
włoszczyznę gotujemy z zielem angielskim liściem laurowym pieprzem
Na koniec wszystkie wywary łączymy i wychodzi genialny barszcz
Pierogi
Grzyby z wywaru drobno siekamy lub mielimy i dodajemy dwie cebule przesmażone na maśle oraz dwa jaja ugotowane na twardo doprawiając solą pieprzem ewentualnie innymi przyprawami.
Re: Potrawy wigilijne
Dobry temat, ja co roku robie zupę rybną z odpadów, tj. z łbów karpia i płetw, Gotuję przez 20 minut w wodzie z solą. Wywar rybny przecedzę. Osobno gotuję (20 mniut) warzywa marchew, pietruszkę, seler , por, większa ilosc, równiez odcedzam. Obydwa wywary mniej więcej w równej ilosci łączę. Przyprawiam jak barszcz, tj dodaję zielę angielskie, lisc laurowy wegetę, cytrynę i duzo rodzynek, mogą byc sliwki inne suszone owoce, Musi byc wyczuwalny słodko-kwasny smak zupy. Zabielam smietaną kwasną do zup z mąką. Jeseli ktoś inny przepis jestem ciekawa.
Dodam, ze warzywa wykorzystuję do zrobienia sałatki warzywnej.
Dodam, ze warzywa wykorzystuję do zrobienia sałatki warzywnej.
Re: Potrawy wigilijne
Z potraw wigilijnych od dzieciństwa najbardziej lubię kluski z makiem.....
Oto mój przepis:
Kluski z makiem
składniki:
500 g makaronu łazanki lub kokardki
500 g maku
miód
pół szklanki rodzynek
pół szklanki migdałów
smażona skórka pomarańczowa
Mak zalewam wrzątkiem ( można gorącym mlekiem), stawiam na ogniu i doprowadzam do wrzenia. Odstawiam na ok. 12 godzin i minimum dwukrotnie przepuszczam przez maszynkę do mielenia. Mieszam z miodem i bakaliami. Taką masę mieszam z ugotowanym makaronem.
(Do tej potrawy można użyć również gotowej już masy makowej dostępnej w puszkach)
Podajemy na zimno:)
Oto mój przepis:
Kluski z makiem
składniki:
500 g makaronu łazanki lub kokardki
500 g maku
miód
pół szklanki rodzynek
pół szklanki migdałów
smażona skórka pomarańczowa
Mak zalewam wrzątkiem ( można gorącym mlekiem), stawiam na ogniu i doprowadzam do wrzenia. Odstawiam na ok. 12 godzin i minimum dwukrotnie przepuszczam przez maszynkę do mielenia. Mieszam z miodem i bakaliami. Taką masę mieszam z ugotowanym makaronem.
(Do tej potrawy można użyć również gotowej już masy makowej dostępnej w puszkach)
Podajemy na zimno:)
"Pies może nauczyć małego chłopca wierności, wytrwałości oraz tego, żeby przed snem zakręcić się trzy razy w miejscu" - Robert Benchley
- weszynoska
- Posty: 4959
- Rejestracja: czwartek 16 paź 2008, 13:21
- Gadu-Gadu: 9111199
- Lokalizacja: Leśniówka/Podkarpacie
- Kontakt:
Re: Potrawy wigilijne
A u mojej teściowej je się żur z chałką.....słodką
- Paulina
- Posty: 940
- Rejestracja: środa 15 paź 2008, 10:54
- Gadu-Gadu: 2833926
- Lokalizacja: Warszawa-Bielany
Re: Potrawy wigilijne
A ja uwielbiam kutię. Od kilku lat, bo wcześniej nie próbując twierdziałam, że nie lubię. Tyle zmarnowanych wigilii
- Aszemi
- Posty: 6177
- Rejestracja: środa 15 paź 2008, 20:55
- Gadu-Gadu: 4921992
- Lokalizacja: Szczecin
- Kontakt:
Re: Potrawy wigilijne
Hi hi kutia.... moje dzieciństwo.... żadne z mojego rodzeństwa nie lubiło ale musiało zjeść chociaż łyżeczkę bo inaczej mikołaj nie przyjdzie więc przez te wszystkie lata znęcania się na naszych kupkach smakowych polubiliśmy i brat zajada się, siostra też, ja lubię ale nie do tego stopnia żeby robić
A z ciekawości jaki masz przepis
A z ciekawości jaki masz przepis
- Ola i Dunaj
- Posty: 2107
- Rejestracja: czwartek 27 lis 2008, 11:13
- Gadu-Gadu: 9495783
- Lokalizacja: Młynki
Re: Potrawy wigilijne
Na wigilię to musowo karp duszony w śmietanie !
Najpierw karpia kroimy w dzwonka, potem te dzwonka jeszcze na pół (łatwiej się smaży). Skrapiamy cytryną, solimy, trochę przyprawy do ryb. Panierujemy w mące, smażymy na oleju (sporo tego oleju). Usmażonego karpia przekładamy do brytfanki, dodajemy masełko, dużo kwaśnej, gęstej śmietany, listek i ziele, lekko posypujemy Vegetą. Zakrywamy brytfankę i dusimy aż śmietana połączy się z masełkiem. Pilnujemy żeby nie przypadło, jak mawiała moja Mama. Połączenie słodkawego smaku karpia z kwaśną śmietaną jest idealne - czekam z utęsknieniem na tę chwilę, a potem będę dyskretnie luzowała pasek
Najpierw karpia kroimy w dzwonka, potem te dzwonka jeszcze na pół (łatwiej się smaży). Skrapiamy cytryną, solimy, trochę przyprawy do ryb. Panierujemy w mące, smażymy na oleju (sporo tego oleju). Usmażonego karpia przekładamy do brytfanki, dodajemy masełko, dużo kwaśnej, gęstej śmietany, listek i ziele, lekko posypujemy Vegetą. Zakrywamy brytfankę i dusimy aż śmietana połączy się z masełkiem. Pilnujemy żeby nie przypadło, jak mawiała moja Mama. Połączenie słodkawego smaku karpia z kwaśną śmietaną jest idealne - czekam z utęsknieniem na tę chwilę, a potem będę dyskretnie luzowała pasek
Utopista widzi raj,
realista widzi raj plus węża.
Helmut Walters
realista widzi raj plus węża.
Helmut Walters
- Paulina
- Posty: 940
- Rejestracja: środa 15 paź 2008, 10:54
- Gadu-Gadu: 2833926
- Lokalizacja: Warszawa-Bielany
Re: Potrawy wigilijne
Mak zmielony trzykrotnie z cukrem (mielimy do strucli i odkładamy trochę na kutię), gotowana pszenica, rodzynki, orzechy, doprawione miodem i odrobina gorącego mleka. Pycha.
Nie mam proporcji, mieszam i próbuję
Nie mam proporcji, mieszam i próbuję
- Aszemi
- Posty: 6177
- Rejestracja: środa 15 paź 2008, 20:55
- Gadu-Gadu: 4921992
- Lokalizacja: Szczecin
- Kontakt:
Re: Potrawy wigilijne
Czyli podobnie albo nawet tak samo z tego co pamiętam
- weszynoska
- Posty: 4959
- Rejestracja: czwartek 16 paź 2008, 13:21
- Gadu-Gadu: 9111199
- Lokalizacja: Leśniówka/Podkarpacie
- Kontakt:
Re: Potrawy wigilijne
No kochane....jakieś nowe przepisy?? Pomysły?? Wigilia tuz tuż
ja w tym roku jak termostat do piekarnika zdąży dojechac to szaleję z kapuśniaczkami, gołąbkami i bieszczadzkimi knyszami z kapustą
ja w tym roku jak termostat do piekarnika zdąży dojechac to szaleję z kapuśniaczkami, gołąbkami i bieszczadzkimi knyszami z kapustą