A jak się robi knysze z kapustą Poproszę o zdjęcie jak już będą gotoweweszynoska pisze:ja w tym roku jak termostat do piekarnika zdąży dojechac to szaleję z kapuśniaczkami, gołąbkami i bieszczadzkimi knyszami z kapustą
Potrawy wigilijne
- Grot
- Posty: 438
- Rejestracja: niedziela 09 wrz 2012, 14:32
- Gadu-Gadu: 0
- Lokalizacja: Pyskowice/ Zabrze
Re: Potrawy wigilijne
- 1e2w3a
- Posty: 2358
- Rejestracja: wtorek 28 wrz 2010, 21:07
- Gadu-Gadu: 0
- Lokalizacja: MIĘDZYBÓRZ / WROCŁAW, Dolny Śląsk
- Kontakt:
Re: Potrawy wigilijne
Wczoraj zalepiłam pierogi z kapustą i grzybami.
Ciasto : mąka krupczatka, gorąca woda, jajko
Farsz : kapusta słodka (drobno poszatkowana i uduszona tylko na tłuszczu), kapusta kiszona, cebula, grzybki suszone, pieczarki, kilka śliwek suszonych, sól, pieprz do smaku.
Ciasto : mąka krupczatka, gorąca woda, jajko
Farsz : kapusta słodka (drobno poszatkowana i uduszona tylko na tłuszczu), kapusta kiszona, cebula, grzybki suszone, pieczarki, kilka śliwek suszonych, sól, pieprz do smaku.
Re: Potrawy wigilijne
Knysze to chyba po prostu rodzaj bułeczek drożdżowych z nadzieniem. Chociaż pewnie kształt mogą mieć różny.
Pierogi jak z maszyny Ja w tym roku przymierzam się do pieczonych.
Pierogi jak z maszyny Ja w tym roku przymierzam się do pieczonych.
- weszynoska
- Posty: 4959
- Rejestracja: czwartek 16 paź 2008, 13:21
- Gadu-Gadu: 9111199
- Lokalizacja: Leśniówka/Podkarpacie
- Kontakt:
Re: Potrawy wigilijne
Tak, knysze to drożdżowe pierożki z nadzieniem.....pieczone w piekarniku
mogą przybierać kształt bułeczek, ciastek, zawijańców itp...ja wolę je jako pierogi..
taki kulebiak inaczej
mogą przybierać kształt bułeczek, ciastek, zawijańców itp...ja wolę je jako pierogi..
taki kulebiak inaczej
- 1e2w3a
- Posty: 2358
- Rejestracja: wtorek 28 wrz 2010, 21:07
- Gadu-Gadu: 0
- Lokalizacja: MIĘDZYBÓRZ / WROCŁAW, Dolny Śląsk
- Kontakt:
Re: Potrawy wigilijne
Jak z maszyny, bo wykrawane szklanką a więc wszystkie równe.: "Koronka" też wykonana ręcznie.Ania W pisze:Pierogi jak z maszyny
Ostatnio zmieniony środa 18 gru 2013, 08:10 przez 1e2w3a, łącznie zmieniany 1 raz.
- weszynoska
- Posty: 4959
- Rejestracja: czwartek 16 paź 2008, 13:21
- Gadu-Gadu: 9111199
- Lokalizacja: Leśniówka/Podkarpacie
- Kontakt:
Re: Potrawy wigilijne
1e2w3a pisze:Jak z maszyny, bo wykrawane szklanką a więc wszystkie równe.Ania W pisze:Pierogi jak z maszyny
Ja też wykrawam szklanką...ale takich to nie potrafię
Re: Potrawy wigilijne
Ewa, pierogi jak malowane, po prostu cudo! I pewnie w smaku też
Byleby w sercu ciągle maj!
- 1e2w3a
- Posty: 2358
- Rejestracja: wtorek 28 wrz 2010, 21:07
- Gadu-Gadu: 0
- Lokalizacja: MIĘDZYBÓRZ / WROCŁAW, Dolny Śląsk
- Kontakt:
Re: Potrawy wigilijne
Ja tak robię pierogi jak robiła to moja babcia. Ta koronka przy jej pierogach zawsze musiała być. Jej przepis na farsz trochę zmieniłam, dodając kilka śliwek suszonych. Pierogi rzeczywiście pyszne, nie może być wigilii bez nich (moje dzieci zawsze się ich domagały i dalej pytają, czy je zrobię).
- qzia
- Posty: 7820
- Rejestracja: piątek 07 lis 2008, 09:09
- Gadu-Gadu: 9909298
- Lokalizacja: Garwolin
- Kontakt:
Re: Potrawy wigilijne
Piękne pierożki. A jak równiutko ułożone. Chyba i ja się wezmę za jakieś pierogi. Ciekawe co dzieci powiedzą. Ja zawsze kutię robię i kapustę postną z suszonymi grzybkami, pieczarkami, śliweczkami i duszona cebulką. Taka kapustę mogę jeść na okrągło.
- aganowaczek
- Posty: 4360
- Rejestracja: poniedziałek 18 sty 2010, 14:32
- Gadu-Gadu: 0
- Lokalizacja: Koziegłówki
Re: Potrawy wigilijne
A u nas oczywiście ryba smażona (dorsz, bo karpia nie lubię), barszcz czerwony z uszkami lub zupa grzybowa z łazankami, kapusta z grochem - to zestaw podstawowy. Do tego różne śledzie, makowiec, kompot lub nie
Panu Bogu świeczkę a diabłu OGAREK
Hodowla Ogara Polskiego
"z Sarmackiej Tradycji FCI"
534 992 136
Hodowla Ogara Polskiego
"z Sarmackiej Tradycji FCI"
534 992 136