Strona 2 z 10

Re: Potrawy wigilijne

: poniedziałek 16 gru 2013, 17:28
autor: Grot
weszynoska pisze:ja w tym roku jak termostat do piekarnika zdąży dojechac to szaleję z kapuśniaczkami, gołąbkami i bieszczadzkimi knyszami z kapustą :silacz:
A jak się robi knysze z kapustą :?: Poproszę o zdjęcie jak już będą gotowe :)

Re: Potrawy wigilijne

: środa 18 gru 2013, 07:49
autor: 1e2w3a
Wczoraj zalepiłam pierogi z kapustą i grzybami.
Ciasto : mąka krupczatka, gorąca woda, jajko
Farsz : kapusta słodka (drobno poszatkowana i uduszona tylko na tłuszczu), kapusta kiszona, cebula, grzybki suszone, pieczarki, kilka śliwek suszonych, sól, pieprz do smaku.
SAM_5095.JPG
SAM_5095.JPG (86.27 KiB) Przejrzano 1252 razy
SAM_5099.JPG
SAM_5099.JPG (83.78 KiB) Przejrzano 1251 razy

Re: Potrawy wigilijne

: środa 18 gru 2013, 08:02
autor: Ania W
Knysze to chyba po prostu rodzaj bułeczek drożdżowych z nadzieniem. Chociaż pewnie kształt mogą mieć różny.
Pierogi jak z maszyny :) Ja w tym roku przymierzam się do pieczonych.

Re: Potrawy wigilijne

: środa 18 gru 2013, 08:07
autor: weszynoska
Tak, knysze to drożdżowe pierożki z nadzieniem.....pieczone w piekarniku

mogą przybierać kształt bułeczek, ciastek, zawijańców itp...ja wolę je jako pierogi..

taki kulebiak inaczej

Re: Potrawy wigilijne

: środa 18 gru 2013, 08:07
autor: 1e2w3a
Ania W pisze:Pierogi jak z maszyny
Jak z maszyny, bo wykrawane szklanką a więc wszystkie równe.: "Koronka" też wykonana ręcznie.

Re: Potrawy wigilijne

: środa 18 gru 2013, 08:09
autor: weszynoska
1e2w3a pisze:
Ania W pisze:Pierogi jak z maszyny
Jak z maszyny, bo wykrawane szklanką a więc wszystkie równe.

Ja też wykrawam szklanką...ale takich to nie potrafię :niewka: :marzyc:

Re: Potrawy wigilijne

: środa 18 gru 2013, 08:10
autor: Ewka
Ewa, pierogi jak malowane, po prostu cudo! I pewnie w smaku też :mrgreen:

Re: Potrawy wigilijne

: środa 18 gru 2013, 08:19
autor: 1e2w3a
Ja tak robię pierogi jak robiła to moja babcia. Ta koronka przy jej pierogach zawsze musiała być. Jej przepis na farsz trochę zmieniłam, dodając kilka śliwek suszonych. Pierogi rzeczywiście pyszne, nie może być wigilii bez nich (moje dzieci zawsze się ich domagały i dalej pytają, czy je zrobię).

Re: Potrawy wigilijne

: środa 18 gru 2013, 08:56
autor: qzia
:marzyc_2: :marzyc_2: Piękne pierożki. A jak równiutko ułożone. Chyba i ja się wezmę za jakieś pierogi. :mysl_1: :mysl_1: Ciekawe co dzieci powiedzą. :niewka: Ja zawsze kutię robię i kapustę postną z suszonymi grzybkami, pieczarkami, śliweczkami i duszona cebulką. Taka kapustę mogę jeść na okrągło. :mrgreen: :mrgreen:

Re: Potrawy wigilijne

: środa 18 gru 2013, 09:40
autor: aganowaczek
A u nas oczywiście ryba smażona (dorsz, bo karpia nie lubię), barszcz czerwony z uszkami lub zupa grzybowa z łazankami, kapusta z grochem - to zestaw podstawowy. Do tego różne śledzie, makowiec, kompot lub nie :-)